Aktivnosti

 • Vjeronauk

 • Ministrantski zbor

 • Zajednica mladih

 • Marijina legija

  Marijina legija (lat. Legio Mariae) je međunarodna katolička laička organizacija koja djeluje unutar Katoličke Crkve koja ima za cilj sudjelovati i surađivati u evangelizacijskom poslanju Crkve. Njeni članovi djeluju dragovoljno i kroz posvećenost marijanskoj pobožnosti, spašavaju duše. Pokret je osnovan u Dablinu, 1921. godine od laika Franka Duffa (1889-1980.). Danas Marijina legija djeluje u 170 zemalja, u 2000 biskupija i ima oko 12 milijuna djelatnih i pomoćnih članova. Cilj Marijine legije je slaviti Boga, svetošću njezinih članova koja se razvija molitvenim i djelatnim apostolskim radom. Marijina legija kroz svoj apostolat stoji mjesnom biskupu i župniku na raspolaganju za svaki oblik župne ili društvene službe.

  Najčešći oblici djelovanja Marijinih legionara su sljedeći:

  - kućni posjeti obiteljima, starijim i bolesnim ljudima te usamljenim osobama

  - posjeti bolnicama, domovima umirovljenika, zatvorima

  - priprava bolesnika za primanje svetih sakra¬menata

  - rad s djecom i mladima u podučavanje kateki¬zma

  - apostolat među osobama na rubu društva (ovisnicima, prostitutkama, beskućnicima, briga za strance i izbjeglice)

  - širenje katoličke literature

  - organiziranje molitvenih skupina za proučavanje katoličke vjere

  Članovi Marijine legije su djelatni i pomoćni članovi. Djelatni legionari mole svakodnevno Catenu Legionis koja se sastoji u osnovi od Magnificata. Jednom tjedno dolaze na sastanak prezidija koji traje 1,5 sat. Sastanci se sastoje od molitve svete krunice i legijskih molitava, duhovnog čitanja, duhovnikovog nagovora te izvješća članova o učinjenom dušobrižničkom zaduže¬nju. Jednom tjedno obavljaju apostolat koji je zadan na prethodnom sastanku prezidija.

  Pomoćni članovi su vjernici koji preuzimaju molitvenu službu. Pomoćni članovi ne dolaze na tjedne prezidijske sastanke i ne do¬bivaju radna zaduženja, već imaju obvezu da svaki dan mole sv. krunicu i legijske molitve. Pomoćni članovi važni su za izgradnju i djelo¬vanje Marijine legije isto tako kao i djelatni čla¬novi mogu nazočiti svim legijskim svečanostima i godišnjim duhovnim vježbama.

  Marijina Legija u Hrvatskoj osnovana je 1956. godine, ali snažnije se počela razvijati od 1990. godine. U našoj župi, Marijina legija je aktivna od 2015. godine. Postoje dva prezidija, u prvom - BDM od Pohođenja, članovi su stariji od 18. godina, a u drugom prezidiju - Kraljica mira, su mlađi članovi do 18.g, koje vode dvoje starijih legionara. Sveukupno, u župi sv. Brcka biskupa ima 14 aktivnih članova Marijin legije.

 • Molitveni vijenac Kraljice obitelji

  Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor katoličkih obitelji na duboku moralnu i duhovnu krizu kojoj se trebalo snažno oduprijeti najjačim sredstvima, a to su, prema Isusovim riječima, molitva i post. Na tim evanđeoskom temeljima ostvarena je ideja da se katoličke obitelji zajedno sa svećenicima i redovničkim zajednicama udružuju u molitvene vijence i s ljubavlju daruju Gospi, Kraljici obitelji, svoje obitelji da ona s njima raspolaže, da ih ona odgaja, oblikuje i čuva. MVKO osnovala je u svibnju 2000. godine Ana Blažević sa grupom vjernika uz pomoć i potporu sestara Pohoda Marijina. Obitelji se povezuju molitvom, postom i euharistijom u molitveni vijenac. U svaki molitveni vijenac uključena je 31 obitelj (ili pojedinac), svećenik i redovnička zajednica. Svaki član ima jedan dan u mjesecu koji će biti njegov dan za molitvu, post i svetu misu. Moli se za: obitelji, Domovinu, svećenike, redovničke zajednice i sve pokojne svih članova Molitvenog vijenca.

  Molitveni vjenac ima Mariju i Martu koje brinu o duhovnim i tehničkim potrebama vijenca. Marija je zadužena za molitveni dio, dok se Marta brine o širenju Molitvenog vijenca, novim članovima, kontaktira sa svećanikom, brine o duhovnim obnovama, hodočašćima i slično. Za Marije i Marte duhovna obnova organizira se dva puta godišnje. Nakon devet godina djelovanja i rasta Molitveni vijenac Kraljice obitelji registriran je 8. lipnja 2009. godine kao udruga katoličkih vjernika.Organizacijsko vijeće MVKO-a sastavljeno je od dvanaest članova. Molitveni vijenci proširili su se po cijeloj Hrvatskoj. Prema podacima iz 2009. godine molitvenih vijenaca bilo je preko 150. Broj se sada istina smanjio zbog starijih članova, međutim tu su sada mlade obitelji koje će obnoviti Molitveni vijenac.

  Duhovni centar Molitvenog vijenca Kraljice obitelji je u crkvi Corpus Domini, kod sestara Pohoda Marijina, Mošćenička 3, u Zagrebu. Blagdan Bezgrješnog Začeća BDM prihvaćen je kao zajednički blagdan svih molitvenih vijenaca, za koji se redovito pripremamo cjelonoćnim klanjanjem. MVKO u župi djeluje od 2015.godine, i ima petnastak aktivnih članova.

  Zajednca Molitveni vijenac organizira godišnja hodočašća u:

  - Krašić, u listopadu.

  - Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, u ožujku.

  - Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, u svibnju (treća subota u mjesecu svibnju).

 • Bratovština Srca Isusova

 • Župni zborovi

 • Filmske večeri

 • Pješački križni put

 • Volontiranje