Krštenje
Prva pričest
Krizma
Vjenčanje

Župne obavijesti

Uskrs – Kristovo uskrsnuće od mrtvih

10-04-2023

Jučer smo slavili Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Za razliku od Božića, koji slavimo 25. prosinca, Uskrs nije strogo vezan za datum i slavi se uvijek nedjeljom, a može biti između 22. ožujka i 25. travnja. Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak prisjeća Isusove posljednje večere. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan Kristova otpočinka u grobu pa je taj dan uvečer Crkva počela vazmeno bdijenje.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa dio su pučkih uskrsnih običaja. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji postoji bojanje jaja, takozvanih pisanica, koje su osim simbola života bile i tradicionalan dar. Djeca se za Uskrs igraju tuckanja pisanicama, gađaju pisanice kovanicama ili pak traže sakrivene pisanice po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Na svetoj misi u 8:00 sati bio je blagoslov hrane kao i na misi u 9:30 u Lonjici. Misa u 11:00 održala se na otvorenom ispred župne Crkve. Uskrs je ove godine pao na 9. travanj.

Piše Ivan Katić

ŽUPNI OGLASI

DOGAĐANJA

Igrani film "RAZGOVOR"

Nakon sjajne premijere i odličnih komentara nazočnih, kao i hrvatskih medija, imate jedinstvenu priliku pogledati igrani film "RAZGOVOR", Dominika Sedlara. Odlična režija i gluma dvoje engleskih glumaca (Caspar Phillipson i Dylan Turner) uz nekoliko hrvatskih (Doris Pinčić, Kruno Bakota...) nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ne propustite ovaj film koji prikazuje jedini razgovor između nadbiskupa Stepinca i Tita.
Pogledajte kako je Stepinac rekao Titu NE!

Film će biti prikazan u petak 2. lipnja 2023. u 19:00 sati u prostorijama DVD-a Lonjica.

OBNOVA ORGULJA U ŽUPNOJ CRKVI

Vrijednost restauracije orgulja iznosi 13.000 eura. Potrebno je zamijeniti oksidirane kontakte i spojne aparate, zamijeniti potrgane žice u sviraoniku i orguljama. Sanirati kablove, spojeve, kontakte i spojne aparate. Izraditi zecer (orguljsko računalo). Metalna svirala je potrebno izravnati, zalemiti i izvršiti korekciju intonacije. Hvala svima na daru za ovaj projekt. Dar možete donijeti osobno ili uplatiti i na račun župe:
Sv. Brcko, S. Radića 106, Brckovljani
IBAN HR1723600001101832182
Opis plaćanja: donacija za obnovu orgulja


RAD CARITASA

Srijeda od 16:00 do 18:00 sati

DONIRAJMO ZA POTREBE CARITASA
Župa Sv. Brcka BIS. - S. Radića 106 – Brckovljani 10 370 Dugo Selo
IBAN HR4623600001502971280
Opis plaćanja - Donacija za Caritas

Čitajmo katolički tisak

• Glas Koncila, Katolički tjednik, MAK, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Živo vrelo. Prijavimo se kao pretplatnici na nove brojeve katoličkih tiskovina.