Krštenje
Prva pričest
Krizma
Vjenčanje

Župne obavijesti

Uskrs – Kristovo uskrsnuće od mrtvih

10-04-2023

Jučer smo slavili Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Za razliku od Božića, koji slavimo 25. prosinca, Uskrs nije strogo vezan za datum i slavi se uvijek nedjeljom, a može biti između 22. ožujka i 25. travnja. Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak prisjeća Isusove posljednje večere. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan Kristova otpočinka u grobu pa je taj dan uvečer Crkva počela vazmeno bdijenje.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa dio su pučkih uskrsnih običaja. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji postoji bojanje jaja, takozvanih pisanica, koje su osim simbola života bile i tradicionalan dar. Djeca se za Uskrs igraju tuckanja pisanicama, gađaju pisanice kovanicama ili pak traže sakrivene pisanice po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Na svetoj misi u 8:00 sati bio je blagoslov hrane kao i na misi u 9:30 u Lonjici. Misa u 11:00 održala se na otvorenom ispred župne Crkve. Uskrs je ove godine pao na 9. travanj.

Piše Ivan Katić

ŽUPNI OGLASI

U subotu 30. rujna neće biti susreta ministranata.

U subotu 30. rujna započinju kateheze za prvopričesnike u 9:00 sati u Brckovljanima i Lonjici

U nedjelju 1. listopada pozivam sve roditelje krizmanika na misu u 11:00 sati. Nakon sv. Mise bit će roditeljski sastanak za roditelje krizmanika.

NAJAVA HODOČAŠĆA:

15. LISTOPADA 2023. – Marijansko svetište Mariagyud, Pečuh – Mađarska

4. STUDENOG 2023. – Vukovar i Ilok


RAD CARITASA

Srijeda od 16:00 do 18:00 sati

DONIRAJMO ZA POTREBE CARITASA
Župa Sv. Brcka BIS. - S. Radića 106 – Brckovljani 10 370 Dugo Selo
IBAN HR4623600001502971280
Opis plaćanja - Donacija za Caritas

Čitajmo katolički tisak

• Glas Koncila, Katolički tjednik, MAK, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Živo vrelo. Prijavimo se kao pretplatnici na nove brojeve katoličkih tiskovina.