Krštenje
Prva pričest
Krizma
Vjenčanje

Župne obavijesti

Prikazivanje filma "Razgovor"

27.05.2023.

Petak 2. lipnja 2023. u 19:00 sati u prostorijama DVD-a Lonjica.

Nakon sjajne premijere i odličnih komentara nazočnih, kao i hrvatskih medija, u našemu gradu može se pogledati igrani film "RAZGOVOR", Dominika Sedlara.

Odlična režija i gluma dvoje engleskih glumaca (Caspar Phillipson i Dylan Turner) uz nekoliko hrvatskih (Doris Pinčić, Kruno Bakota...) nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ne propustite ovaj film koji prikazuje jedini razgovor između nadbiskupa Stepinca i Tita.

Pogledajte kako je Stepinac rekao Titu NE!

DONACIJA

Sav prihod ide za Željku Jurić poznatu kao djevojka u plavom kaputiću iz Vukovarske kolone koja otvara muzej za djecu stradalu u domovinskom ratu u selo Berak pored Vukovara.

Uskrs – Kristovo uskrsnuće od mrtvih

10.04.2023.

Jučer smo slavili Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Za razliku od Božića, koji slavimo 25. prosinca, Uskrs nije strogo vezan za datum i slavi se uvijek nedjeljom, a može biti između 22. ožujka i 25. travnja. Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak prisjeća Isusove posljednje večere. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan Kristova otpočinka u grobu pa je taj dan uvečer Crkva počela vazmeno bdijenje.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa dio su pučkih uskrsnih običaja. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji postoji bojanje jaja, takozvanih pisanica, koje su osim simbola života bile i tradicionalan dar. Djeca se za Uskrs igraju tuckanja pisanicama, gađaju pisanice kovanicama ili pak traže sakrivene pisanice po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Na svetoj misi u 8:00 sati bio je blagoslov hrane kao i na misi u 9:30 u Lonjici. Misa u 11:00 održala se na otvorenom ispred župne Crkve. Uskrs je ove godine pao na 9. travanj.

Piše Ivan Katić

Velika subota

10.04.2023.

Velika subota završava Vazmenim bdijenjem koje uvodi u nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanu u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva grijeha i smrti. Ovaj dan Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o Njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkoga pomazanja, a sveta pričest može se dijeliti samo kao popudbina.

I u našoj župnoj Crkvi, s početkom u 20:00 sati, održano je vazmeno bdijenje u svetoj noći, a nakon bdijenja blagoslovilo se uskrsno jelo. Kristov grob čuvali su članovi DVD-a Hrebinca, Lonjice, Brckovljana i Gračeca. Zahvalni smo našim DVD-ovima župe na čuvanju Božjeg groba.

Kliknite na fotografiju da pogledate i ostale

Također je običaj da se u Vazmenoj noći u zajedništvo Crkve prime katekumeni. Katekumenat je priprava odraslih za primanje sakramenata kršćanske inicijacije. Sakramenti kršćanske inicijacije jesu krštenje, Euharistija i Sveta potvrda. Svećenik katekumene krsti vodom iz studenca koji je blagoslovio na Vazmenomu bdijenju. U taj se studenac također uranja i Uskrsna svijeća.

Piše Ivan Katić

ŽUPNI OGLASI

U subotu 30. rujna neće biti susreta ministranata.

U subotu 30. rujna započinju kateheze za prvopričesnike u 9:00 sati u Brckovljanima i Lonjici

U nedjelju 1. listopada pozivam sve roditelje krizmanika na misu u 11:00 sati. Nakon sv. Mise bit će roditeljski sastanak za roditelje krizmanika.

NAJAVA HODOČAŠĆA:

15. LISTOPADA 2023. – Marijansko svetište Mariagyud, Pečuh – Mađarska

4. STUDENOG 2023. – Vukovar i Ilok


RAD CARITASA

Srijeda od 16:00 do 18:00 sati

DONIRAJMO ZA POTREBE CARITASA
Župa Sv. Brcka BIS. - S. Radića 106 – Brckovljani 10 370 Dugo Selo
IBAN HR4623600001502971280
Opis plaćanja - Donacija za Caritas

Čitajmo katolički tisak

• Glas Koncila, Katolički tjednik, MAK, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Živo vrelo. Prijavimo se kao pretplatnici na nove brojeve katoličkih tiskovina.