Krštenje
Prva pričest
Krizma
Vjenčanje

Župne obavijesti

Veliki petak

08.04.2023.

Veliki petak je dan u Velikom tjednu koji slavi spomen Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstava, odnosno misnu žrtvu. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus bio žrtvovan na križu i prinio Ocu sama sebe kao krvnu žrtvu. U našoj župnoj Crkvi održani su obredi Velikoga petka s početkom u 18:30 sati, 7. travnja.

Velikim petkom se okupljamo kako bi promišljali o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo, kako bi se u svjetlu Božje Riječi i liturgijom, točnije obredima spomenula Kristova patnja. Velečasni Marinko Golek, povezao je Veliki četvrtak i petak rekavši: „Jučer sam govorio da se za Pashu piju četiri čaše vina. Četiri je glavni simbolički broj: četiri su pitanja i odgovora, četiri su čaše s različitim riječima za oslobođenje. Isus nije popio četvrtu čašu sa svojim učenicima, čašu zahvale. Tu je čašu popio na križu, kada su mu dali da pije ocat kako bi se ostvarilo sve što piše u pismima.“

Osim toga, govorio je i značaju žrtve Isusa Krista: „Isus postaje veliki svećenik; On postaje jaganjac koji je dao svoju krv; On je novi kovčeg saveza koji se na drvu križa probio za nas. Smrt na križu je bila sramotna smrt. Isus se ne boji preuzeti sramotu cijeloga svijeta. Tom smrću, otkupljuje naše grijehe i odnosi našu sramotu. Danas pristupamo Isusu kako bismo u njegove rane stavili svoje rane duše i tijela te pronašli svoju snagu da možemo koračati uzdignute glave na ovome zemaljskome svijetu.“

Na Veliki petak se čita Muka po Ivanu, klanjamo se križu, a posljednji dio obreda je sveta pričest koja je na Veliki četvrtak pohranjena na pokrajnjem oltaru. Ovaj dan je i dan pokore u cijeloj Crkvi i to nemrsom i postom. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, a nemrs znači ne jesti meso.

Piše Ivan Katić

Veliki četvrtak

07.04.2023.

Veliki četvrtak je dan u Velikom tjednu koji slavi spomen na pranje nogu i posljednju večeru Isusa Krista s apostolima. Velikim četvrtom započinje Vazmeno trodnevlje, razdoblje u kojem se slavi Isusova muka, smrt i uskrsnuće. Misa večere Gospodnje obično se slavi navečer, kada počinje petak prema židovskoj tradiciji, jer se Posljednja večera održavala na blagdan Pashe. Tako smo i u našoj župnoj Crkvi slavili misu s početkom u 18:30 sati, 6. travnja. Ove godine, župnik Marinko Golek, prao je noge krizmanicima koji će za nekoliko tjedana primiti sakrament Svete potvrde.

Sveto evanđelje po Ivanu na Veliki četvrtak, govori nam o značaju i zašto je Isus prao noge svojim učenicima: „Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!" (Iv 13, 14-17). Isus nam također daje novu zapovijed, a to je da ljubimo jedni druge; kao što je on nas ljubio. 

Velečasni Golek, tijekom propovijedi, osvrnuo se na Isusovu žrtvu kao janje koje se ubije na blagdan Pashe: „Bog je obećao izvesti izraelski narod iz egipatskog ropstva, a prije nego što ih je izbavio, kaznio je egipatski narod poslavši anđela da ubije sve prvorođence. Poštedio je one domove koji su bili označeni janjetovom krvlju na dovratniku. Isus Krist je novo janje koje se za nas žrtvuje, on je za nas prolio krv, a tu krv blagujemo svaki put na misi u obliku euharistije.“

Dotaknuo se i obreda pranja nogu: „Isus je slavio sa svojim učenicama Pashu, prije toga im je oprao noge i postao ocem koji prenosi memoriju povijesti izraelskog naroda. Osim toga, preuzeo je i postavio novi oblik Pashe. Postao je hram i krv koja se prenosi za nas. Bilo je potrebno žrtvovati janje bez mane. Tu vidimo simboliku Kristove žrtvi, i on je kao janje bez mane svućen i razapet na križu da bismo mi imali vječni život.“

Kliknite na fotografiju da pogledate i ostale

Na posljetku, Getsemanska ura, kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: „Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?“ Dvostruka je zadaća svete ure: prva je sjediniti se s Isusom Otkupiteljem da se ublaži Pravednost Božja, a druga je tješiti Isusa u Njegovim patnjama.

Piše Ivan Katić

Blagdan svetog Valentina

15.02.2023.

Jučer smo u našoj župi slavili Valentinovo, održana je sveta misa u 18:30 sati u župnoj crkvi, a okupili su se i bračni parovi kako bi obnovili svoje zavjete. Nakon mise, krenulo je i druženje u Pastoralnom centru, te su se bračni parovi i uslikali ispod slike sv. Valentina koja se nalazi u Crkvi. Iako postoji vrlo malo potvrđenih povijesnih podataka o sv. Valentinu, njegovo štovanje rašireno je diljem svijeta. Također, prema katoličkom kalendaru, imendan 14. veljače slave osobe imena Valentina, Valent, Valentin, Zdravko i Zdravka.

PROČITAJTE VIŠE

ŽUPNI OGLASI

U subotu 30. rujna neće biti susreta ministranata.

U subotu 30. rujna započinju kateheze za prvopričesnike u 9:00 sati u Brckovljanima i Lonjici

U nedjelju 1. listopada pozivam sve roditelje krizmanika na misu u 11:00 sati. Nakon sv. Mise bit će roditeljski sastanak za roditelje krizmanika.

NAJAVA HODOČAŠĆA:

15. LISTOPADA 2023. – Marijansko svetište Mariagyud, Pečuh – Mađarska

4. STUDENOG 2023. – Vukovar i Ilok


RAD CARITASA

Srijeda od 16:00 do 18:00 sati

DONIRAJMO ZA POTREBE CARITASA
Župa Sv. Brcka BIS. - S. Radića 106 – Brckovljani 10 370 Dugo Selo
IBAN HR4623600001502971280
Opis plaćanja - Donacija za Caritas

Čitajmo katolički tisak

• Glas Koncila, Katolički tjednik, MAK, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Živo vrelo. Prijavimo se kao pretplatnici na nove brojeve katoličkih tiskovina.