Krštenje

Prijava

Ako ste već bili u župnom uredu i dogovorili termin krštenja, molimo da svoje krštenje prijavite i digitalnim putem na:

https://www.e-zupe.com/najava/krstenje/zupa-brckovljani

POPUNITI ISKLJUČIVO AKO STE VEĆ BILI U ŽUPNOM UREDU I DOGOVORILI DATUM!

Informacije

Zainteresirani za krštenje u našoj župi neka se jave barem mjesec dana ranije u župni ured kako bi rezervirali termin i dogovorili detalje oko krštenja. U tjednu krštenja, u dogovoreni termin, roditelji moraju donijeti sljedeću dokumentaciju:

1. Izvod iz matične knjige rođenih od djeteta

2. Potvrda o crkvenom vjenčanju ili obiteljsku knjižicu, osim ako ste ovdje vjenčani

3. Kum/ovi trebaju izvaditi posvjedočenje u svojoj vlastitoj župi, osim ako su u ovoj župi kršteni ili vjenčani te i dalje žive u njoj

Termini krštenja u župi su predviđeni svake prve i treće subote u mjesecu u 12:00, te pod župnom misom u 11:00 svake prve nedjelje u mjesecu.

Nekoliko čestih pitanja

Tko može biti kum?

Osoba koja je navršila šesnaest godina života, katolik je, krštena i potvrđena te provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom. Osoba koja živi u vanbračnoj zajednici, samo civilnom braku ili na neki drugi način ne živi svoju vjeru ne može biti kum. Potrebno je na vrijeme se informirati o ovim uvjetima kako bi izbjegli neugodnosti u zadnji čas. Za nejasnoće, slobodno konzultirati Kan. 874.

Do koje godine se dijete može krstiti?

Djeca do 7 godina se krste u vjeri roditelja i kumova. Djeca starija od 7 godina moraju proći adekvatnu pripremu prije krštenja i potrebno je što prije se javiti u župni ured. Preporučamo da se krštenje napravi u prvog godini života.

Svijeća i haljina?

Za potrebe obreda potrebno je na krštenje donijeti svijeću i haljinu.

Mogu li se odrasli krstiti?

Odrasli koji žele primiti sakramenat krštenja neka se jave u župni ured kako bi se uključili u katekumenat. Redoviti katekumenat počinje na jesen na početku pastoralne godine, a završava krštenjem na Veliku subotu.